Ik haat politiek – Luigi Garlando

Ik haat politiek
Luigi Garlando
Uitgeverij De Vrije Uitgevers / Tuttibooks

Leeftijd: 10+
Thema: politiek,

Flaptekst
Dit boek gaat over Camilla die politiek haat, die met gebogen hoofd over straat loopt om niet op de mieren te trappen. Het gaat over een plekje aan het raam in de klas, over on-vissen, volleybaltechnieken, een zwerver met drie honden en drie katten, bruggen bouwen, haar vader Roby die dood is, broodjessalamisnoepjes en over haar vriendin Pam die goed kan tennissen. Ook gaat het over opstaan in de bus, opletten, rugby, polis en ministrum, democratie, over een zoete en een bittere appel, het beeld in het Niemandsplantsoen en nog veel meer. En o ja, waarom zit het ooglapje van de zwerver Aristoteles dan weer voor zijn enen en dan weer voor zijn andere oog? En wat zit er toch in al die plastic zakken die hij meesjouwt? Er druppelt zelfs bloed uit!

Recensie
De flaptekst geeft al aan dat dit boek over heel veel kleine dingen van het leven gaat. De auteur laat je een kijkje nemen in het leven van Camilla. Haar leventje is in twee delen geslagen; de 6 jaar voordat haar vader stierf en de 6 jaar erna. Ze haat politiek, omdat de dood van haar vader in haar ogen de schuld van de politiek is.
Dan leert ze de zwerver Aristoteles kennen. Hij geeft haar korte lessen en legt haar uit wat politiek is en doet, of zou moeten doen. Aristoteles stelt dat politiek beschreven kan worden in drie woorden: opletten, meedoen en dienen. Hij legt dit uit met leuke voorbeelden.
Luigi Garlando brengt de ‘lesstof’ herhaaldelijk terug waardoor de informatie goed hangen. Uiteindelijk laat de schrijver al die kleine dingen uit het leven van Camilla terug komen in het slot. Camilla heeft goed opgelet, meegedaan en dient de mensen uit haar dorp Paludate a/d S.

Natuurlijk doet Camilla ook normale dingen die kinderen doen; volleybal, school, niet goed naar haar moeder luisteren. Ze wordt ook een klein beetje gepest op school en ze heeft nog steeds verdriet om haar vader. Maar wat er ook in haar leventje gebeurt, ze heeft een goed hart. En dat spreekt ook echt uit het verhaal. Een steeds terugkerend moraal is; ‘vriendelijkheid is net als kersen, het smaakt naar meer’.

Het is een heerlijk boek om te lezen. In eerste instantie heb je als lezer geen idee waar het verhaal heen zal gaan en vraag je jezelf af waar de ‘lessen’ in politiek zijn. Die blijven niet uit, maar omdat ze zo in het verhaal verweven zijn, is het een spannend en grappig leesboek waar toevallig ook nog het een en ander uit te leren valt. Zeker omdat politiek niet erg populair is bij kinderen, en veel volwassenen, vind ik deze opbouw erg goed. Eerst zorgen dat je de lezer wint voor je verhaal, daarna pas je politieke lessen er in gaan brengen.

Jammer dat het een vertaling is en dat het, in elk geval voor de oudere lezers onder ons, duidelijk is dat het niet in Nederland afspeelt. Toch doet dit niets af aan de inhoud.

Nelly Hofman


Noot: De uitgeverij van dit boek legt veel nadruk op het milieuvriendelijk produceren. De grondstoffen, productie en distributie zijn zo duurzaam mogelijk gehouden.

2 gedachten over “Ik haat politiek – Luigi Garlando

  1. Ik ben van plan het boek te kopen! Ik heb geen idee of ik het leuk ga vinden, maar je weet maar nooit, het is weer eens heel wat anders.
    Wat grappig dat de hoofdpersoon in het boek dezelfde naam heeft als ik heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s